Tennis 4 U - De eerste stap op een tennisbaan

05 oktober 2020


Tennis 4 U - De eerste stap op een tennisbaan.

Het onderwerp “split step” maakt me soms een beetje gek, omdat ik het gevoel heb dat ik zelf volledig begrijp wat het doet en hoe het werkt voor mij en in mijn eigen tennisspel. Maar als ik erover nadenk om het nog maar eens een keer bij mijn leerlingen te introduceren, omdat ik weet dat ze er veel beter van gaan spelen, breekt het zweet me uit al die excuses die ik ga horen: “het staat gek”, “dat is niets voor mij”, “ik ga er slechter van spelen”, “veel te vermoeiend”, “alleen voor profspelers”, enz enz. Kortom één van de grootste uitdagingen voor tennistrainers.

Maar…. ik geef niet op.

Wat is nu precies een splitstep en waarom is die zo belangrijk?

Laat ik beginnen met het waarom, dat nodigt misschien uit tot verder lezen. Er zijn heel erg veel redenen waarom:

  • De concentratie gaat omhoog
  • Het brein gaat op de automatische pilot (instinct)
  • Je core gaat “aan”
  • De reactiesnelheid gaat omhoog
  • De kans op blessures gaat omlaag
  • Je wordt er direct een betere tennisser van 

Redenen genoeg om er direct aan te beginnen, zeker omdat de splitstep een hele eenvoudige beweging is. Iedereen kan het, en dat kun je niet van alle tennisbewegingen zeggen.

Wat is nou precies een splitstep?

De splitstep is een hop of een hupje vanuit de uitgangshouding, met beide benen tegelijk. Keepers doen het, volleyballers doen het, basketballers doen het en kinderen op school doen het tijdens trefbalspelletjes.

Deze foto van Roger Federer laat duidelijk zien wat ik bedoel.

Eigenlijk is het gewoon de voorbereiding op de situatie waarin je tegenstander je gaat brengen. Je ziet hierboven Federer zich voorbereiden op de service van Nadal.

Als jouw tegenstander zich gaat voorbereiden op zijn/haar slag dan ga jij je voorbereiden op jouw reactie met een splitstep. Je staat in een actieve houding, knieën gebogen, bovenlichaam wat naar voren en racket in beide handen voor je en je staat inmiddels op een plek waar jij denkt het best het veld te verdedigen. Je ziet de bal steeds dichter bij je tegenstander komen, HET moment komt steeds dichterbij. Je bent volledig gefocust op de bal en de beweging die je tegenstander zo gaat maken. Op het moment dat het raakpunt komt reageer jij, met een splitstep, een hop, een hup, hoe je het ook wilt noemen. Beide voeten van de grond. De bal komt van het racket van de tegenstander, jij landt en jouw brein doet instinctief wat goed is. Je gaat je voorbereiden op jouw volgende slag/beweging en heel veel gaat daardoor vanzelf. Je gaat niet eerst kijken hoe moeilijk het wordt, of de bal over het net gaat, of de bal wel in gaat. Niets van dat, gewoon reageren en gaan! Een heerlijk gevoel zonder rationele gedachten.

Zoals alles in het leven vraagt ook de splitstep om oefening en discipline. Ga lekker met iemand oefenen, je kunt het zelfs doen zonder dat de ander het weet, die is namelijk druk met andere dingen. De splitstep is een “bouncy” beweging, zoals je voeten reageren bij touwtje springen.

Er valt heel veel te zeggen over het exacte moment. Daar moet je me op een ander moment maar eens naar vragen. Begin eerst maar eens met de eerste stap op de baan, de splitstep en breng zelf jouw tennis naar een heel ander niveau. Filmpje zien van de maestro?

https://youtu.be/tQgHPwKQKho

Succes en veel plezier.

Rob van der Draai,
Tennis4U
www.tennis4u.nl 

Nieuwscategorieën Nieuws Algemeen

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 348 508 129

Tennis- en padelvereniging De Heksenmeppers

Touwslag 4
3421JG Oudewater

KVK-nummer

40478568