Wat is tenniskids?

BLAUW, ROOD, ORANJE, GROEN EN GEEL

Hoe zit het nou eigenlijk?

Tenniskids is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Daardoor leren ze het spel razendsnel spelen. Vijf kleuren brengen hun vooruitgang in kaart: blauw, rood, oranje, groen en geel. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten.


LEEFTIJDSINDELING

De volgende leeftijdsindeling geldt voor Tenniskids. 

De leeftijdsindeling uitgedrukt in het geboortejaar in 2022 voor toernooien en competitie gelden als volgt:

Blauw Rood Oranje Groen Geel
4 t/m 6 jaar t/m 8 jaar 8 t/m 10 jaar 10 t/m 12 jaar 11 t/m 17 jaar

 

BLAUW

Speciaal voor de jongste jeugd is er BLAUW. In deze eerste fase maken kinderen van 4 tot 6 jaar kennis met het tennisspel en de vereniging, waarbij plezier centraal staat. Met verschillende eenvoudige en speelse oefeningen ontwikkelen de kinderen hun eerste bal- en racketvaardigheden. De oefeningen, zoals tikspelletjes en balspelletjes met en zonder racket, zijn volledig afgestemd op de leeftijd van het kind. 


ROOD

In ROOD maken kinderen t/m 8 jaar verder kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 jaar kunnen in rood of oranje spelen, de trainer adviseert of een kind qua niveau eerder of langer in een kleur speelt. Kinderen die tennissen in rood maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden in de tenniskids competitie: de Rode competitie. Daarnaast kunnen zij meedoen aan korte toernooitjes, vaak van een dag of dagdeel. Er wordt in rood gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6x12 meter). Het racket is tussen de 43 en 58 cm.ORANJE

In de volgende fase van tenniskids ORANJE wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (8 t/m 10 jaar oud) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan. Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een gele tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer en in deze fase kunnen kinderen deelnemen aan de tenniskids Oranje competitie. Ook kunnen kinderen in oranje meedoen aan toernooitjes, dit zijn meestal eendaagse toernooitjes.


GROEN

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10 t/m 12 jaar oud. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Er wordt dan ook op een 'hele baan' getennist. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden in deze fase verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. De Tenniskids competitie die bij deze fase hoort is de GROENE competitie. De groene toernooitjes die worden georganiseerd zijn vaak over meerdere dagen verspreid zijn. Tevens zijn groene toernooitjes soms gekoppeld aan een open jeugdtoernooi. Er wordt in groen gespeeld met een langzame groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 66 cm lang is.


JUNIOREN/GEEL

Na groen zijn kinderen helemaal klaar om op een hele baan te tennissen met de bekende GELE bal. Ze beheersen de juiste techniek om op een heel veld rally’s te spelen. De kinderen in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar kunnen dan ook mee gaan doen aan de KNLTB Junioren competitie in het voor- en najaar.

 

Voor meer informatie over tenniskids kun je terecht bij de tennisleraar Rob van der Draai ([email protected]) en tenniskidsfunctionaris Martijn Voorbach ([email protected]).

Voor meer informatie zie ook KNLTB Tenniskids.

 

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 348 508 129

Tennis- en padelvereniging De Heksenmeppers

Touwslag 4
3421 JG Oudewater

KVK-nummer

40478568